Energiekosten en energie besparen

Op dit moment hebben we te maken met hoge energieprijzen. Dat komt vooral door een wereldwijde en explosieve stijging van de gasprijs. Aardgas is razendsnel duurder geworden omdat wereldwijd meer gas gebruikt is door het snel aantrekken van de economie na de coronacrisis. Ook is er meer gas gebruikt om elektriciteit op te wekken omdat windmolens en waterkracht door ongunstige weersomstandigheden minder konden leveren.

Tenslotte is er ook minder aardgas beschikbaar omdat Noorwegen en Rusland onder andere door onderhoud minder gas konden leveren

Een goed geisoleerde woning  zorgt ervoor dat in de winter de warmte in huis blijft en sluit de warmte in de zomer lang buiten. Hierdoor is er minder energie nodig om het comfortabel te houden in de woning.

Er zijn verschillende manieren om de woning te isoleren, dat kan door: vloerisolatie, gevelisolatie (spouwmuur), dakisolatie en dubbelglas. Daarnaast zorgt isolatie voor een verbetering van het wooncomfort.

Veel gevraagd over Energiekosten en energie besparen

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning laten isoleren?

We begrijpen dat u graag uw woning isoleert. Dat vinden wij ook belangrijk. Maar op dit moment doen we het alleen projectmatig, meerdere woning in de zelfde wijk tegelijk. Dat vinden we wel zo duurzaam. U kunt daarom nu niet (meer) voor uw eigen woning een verzoek indienen om het te isoleren. Bekijk op onze website in welke wijken we bezig zijn met het verduurzamen van de woningen.

Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning. Hoe werkt dat?

Op onze websitepagina: 'zonnepanelen op mijn woning'  leggen we uit hoe dit werkt. U kunt hier ook het animatiefilmpje met uitleg bekijken.   

Wilt u meer informatie? Dan verwijzen we u naar de klantenservice van Wocozon. Zij helpen u graag verder. Zij zijn bereikbaar op 085-74 41 058 of stuur een mail met uw vragen naar klantenservice@wocozon.nl.

 

Kan ik dubbelglas in mijn woning krijgen?

Dat kan alleen  als wij bij uw woning onderhoud uitvoeren en als dit technisch mogelijk is. Zijn er geen bezwaren? Dan plaatsen wij het dubbelglas tijdens het uitvoeren van onderhoud aan uw woning. We vragen hiervoor geen huurverhoging.

Wat doet SallandWonen om de gevolgen van de hoge energieprijzen te beperken?

Wij zijn al een paar jaar bezig om onze woningen te verduurzamen.  Verduurzaming houdt in dat we de woningen beter isoleren en luchtdicht maken zodat het energieverbruik omlaag gaat.

Mijn energierekening wordt fors hoger, wat kan ik doen?

Denk aan korter douchen, tochtstrips plaatsen of de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt.

Welke maatregelen het meest passend zijn, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina van Milieu Centraal.

Mag ik nu de gasprijs zo hoog is een houtkachel plaatsen in mijn woning?

Nee, SallandWonen geeft geen toestemming voor het plaatsen van houtkachels vanwege de overlast voor omwonenden en het toezicht op de veiligheid van de kachels. Ook belemmeren houtkachels de aanleg van mechanische ventilatie die nodig is als we woningen goed isoleren. Tenslotte hebben houtkachels effect op het functioneren van zonnepanelen.

Wat betekenen de hoge energieprijzen voor huishoudens die zijn aangesloten op een extern warmtenet?

Ook die tarieven zijn gekoppeld aan de gasprijs. Dat betekent dat de tarieven voor warmte ook sterk kunnen stijgen.

Als u gebruik maakt van een warmtenet kunt u in 2022 ook profiteren van de maatregelen die het kabinet neemt en zal de energiebelasting in 2022 dalen.

Welke belastingmaatregel neemt de Overheid tegen de hoge gasprijzen?

De overheid zorgt dat een gemiddeld huishouden ruim 400 euro compensatie krijgt voor de hoge gasprijzen. Dat betekent dat dat er 230 euro minder energiebelasting betaald hoeft te worden en een verlaging van de belastingtarieven op elektriciteit. 

Wat doet de overheid aan de hoge energieprijzen?

De overheid verlaagt de energiebelasting voor huishoudens en bedrijven voor het jaar 2022.

Ook stelt de overheid 150 miljoen euro beschikbaar voor isolatiemaatregelen via de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld met het aanbieden van energiebesparende maatregelen of een energiebespaaradvies. Meer informatie zal vanaf 2022 te vinden zijn bij de gemeenten.

 

Wat ga ik nog meer merken van de hogere gaspprijs?

Producten kunnen duurder worden en bv groenten die uit verwarmde kassen komen kunnen ook duurder worden.

Waarom isoleert SallandWonen niet meer woningen?

Het geld dat we beschikbaar hebben voor woningverbeteringen (verduurzamen)  is niet oneindig. We plannen al ruim van tevoren hoe we het geld het beste kunnen besteden. “Even” een aantal woningen extra isoleren gaat dan niet zomaar. Wel maken we ons samen met andere woningcorporaties hard voor het verlagen van de extra belastingen die woningcorporaties moeten betalen om zo meer geld beschikbaar te krijgen voor het verduurzamen van onze woningen.

Waarom zijn de energieprijzen zo gestegen?

Dit komt vooral door een wereldwijde en explosieve stijging van de gasprijs. Aardgas is razendsnel duurder geworden omdat wereldwijd meer gas gebruikt is door het snel aantrekken van de economie na de coronacrisis. Ook is er meer gas gebruikt om elektriciteit op te wekken omdat windmolens en waterkracht door ongunstige weersomstandigheden minder konden leveren.

Tenslotte is er ook minder aardgas beschikbaar omdat Noorwegen en Rusland onder andere door onderhoud minder gas konden leveren.