Energiekosten en besparen

De energieprijzen zijn flink gestegen. Dat merken steeds meer mensen in hun portemonnee. En dat is heel vervelend, maar vooral zorgelijk. 

Daarom helpt de Overheid

om de forse stijging van de energierekening voor ALLE huishoudens deels te compenseren. Dat doen ze onder aan door het invoeren van het prijsplafond

Huishoudens met een laag inkomen krijgen bovendien:

  • Eenmalige Energietoeslag
    Huishoudens met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente een eenmalige energietoeslag aanvragen. Laat geen geld liggen. Bekijk op de website van uw eigen gemeente of u in aanmerking komt voor de energietoeslag en hoe u dit aanvraagt. Gemeente Raalte   /  Gemeente Olst-Wijhe

      Heeft u hulp en advies nodig bij het aanvragen van de energietoeslag?
      De hulpverlenende instanties Humanitas en Fianciën de Baas helpen u daar graag bij. 

  • Gratis hulp bij energie besparen
    Naast financiële hulp door de Energietoeslag worden huishoudens met een laag inkomen ook gratis geholpen om minder energie te verbruiken en daarmee de energierekening in de toekomst omlaag te brengen. 

    De Rijksoverheid gaf gemeenten extra geld om kwetsbare huishoudens te helpen bij energiebesparing. Hierdoor kunnen huishoudens met een laag inkomen in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte zich aanmelden voor gratis hulp van energiebespaarcoaches en energieklussers van 'Warm voor elkaar'. 

  • Tijdelijk Noodfonds Energie
    Energieleveranciers en maatschappelijke organisaties hebben een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht, om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door de gestegen prijzen. Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. 

    SallandWonen helpt 

    • Woningen verduurzamen 
      SallandWonen werkt er hard aan om alle woningen energiezuiniger te maken. Dat doen we projectmatig. Dat is wel zo duurzaam. Veel van onze woningen hebben we al goed geïsoleerd en de aankomende jaren blijven we dit ook doen. Zodat de woningen nu en in de toekomst betaalbaar blijven voor onze huurders. Helaas kunnen we dat niet zomaar even snel doen. Hier is tijd, geld, mankracht en materiaal voor nodig. 

    • Snelle kleine gratis hulp bij energie besparen
      Is uw woning nog niet aan de beurt geweest voor het verduurzaamheidsproject? Of denkt u dat het beter kan? Dan helpen we u graag snel en gratis om energie te besparen.
      U kunt zich aanmelden voor ‘gratis hulp bij energie besparen’. Dan komen onze vakmensen bij u thuis een woning-energie-check doen. U krijgt advies hoe u met uw gedrag én kleine energiebesparende aanpassingen in uw woning energie kunt besparen. En...hij brengt de kleine energiebesparende maatregelen gratis voor u aan. Want alle kleine beetjes helpen! En daar helpen wij u graag bij.

    • Zonnepanelen op uw woning
      We doen ons best om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk huurders gebruik kunnen maken van zonnepanelen op hun huurwoning. Want met zonnepanelen profiteert u van goedkopere, zelf opgewekte zonnestroom. Deze zonnestroom is gegarandeerd goedkoper dan de prijs die u betaalt bij uw huidige energieleverancier. 
      Wilt u zonnepanelen? Kijk dan hier om te lezen hoe het werkt en hoe u zonnepanelen aan kunt vragen*. 

    • Elektrisch koken aanvragen
      En u kunt van gas overgaan op elektrisch koken. Zonder dat u voor de aansluiting daarvan in de keuken hoeft te betalen. U kunt dit aanvragen via onze pagina ‘woningaanpassing''*.
      *Uw aanvraag wordt zo snel mogelijk in behandeling genomen. Maar houd er rekening mee dat door de enorme hoeveelheid aanvragen en tekorten aan materialen en installateurs het lang duurt voordat de zonnepanelen of de kookgroep worden aangebracht.

    • Zelf besparen door energiezuinig te leven
      Bent u bewust van uw eigen gedrag? Doe de check ‘hoe-zuinig-leef-ik?’. Daar vindt u veel tips en trucs hoe u geld kunt besparen door uw gedrag en gewoonten. En ontdek meteen met welke kleine maatregelen SallandWonen u kan helpen om nog meer energie en geld te besparen.   

    Wat doet u als u het niet meer kan betalen?  
    Boodschappen, gas, stroom, benzine. En dan is er ook nog de huur. Ook al probeer je zoveel mogelijk te besparen, soms lukt het gewoon niet meer om de eindjes aan elkaar te knopen. Twijfel dan niet en bel of app dan zo spoedig mogelijk. Dan zoeken we samen naar een oplossing. 

    Veel gevraagd over Energiekosten en besparen

    Ik wil graag zonnepanelen op mijn woning. Hoe werkt dat?

    Algemeen

    Op onze websitepagina: 'zonnepanelen ook voor huurders'  leggen we uit hoe dit werkt. U kunt hier ook het animatiefilmpje met uitleg bekijken. U kunt zonnepanelen aanvragen via de direct regelen-knop 'Zonnepanelen aanvragen'.

    Wilt u meer informatie over zonnepanelen? Dan verwijzen we u naar de klantenservice van Wocozon. Zij helpen u graag verder. Zij zijn bereikbaar op 085-74 41 058 of stuur een mail met uw vragen naar klantenservice@wocozon.nl.

    Ik wil graag elektrisch gaan koken in plaats van op gas. Kan dat?

    Algemeen

    Dat kan zeker! Voor het elektrisch koken moeten er aanpassingen gedaan worden in de meterkast (extra groep) en moet er een speciaal stopcontact (perilex) in de keuken worden geplaatst. Deze aanpassing vraagt u aan via

    de direct regelen-knop "Woningaanpassing"

      Deze woningaanpassing is kosteloos in combinatie met zonnepanelen.

    Wat doet SallandWonen om hoge energiekosten te beperken?

    Algemeen

    We werken er hard aan om de woningen energiezuiniger te maken. Dat doen we vooral projectmatig. Dat is wel zo duurzaam.

    Verduurzamen en Onderhoud
    Veel van onze woningen hebben we al goed geïsoleerd en de aankomende jaren blijven we dit ook doen. Zodat de woningen nu en in de toekomst betaalbaar blijven voor onze huurders. Helaas kunnen we dat niet zomaar even snel doen. Hier is tijd, geld, mankracht en materiaal voor nodig. U krijgt bericht van ons als uw woning (wijk) aan de beurt is voor het projectmatige verduurzaamheidsproject

    Snelle hulp bij energie besparen aanvragen
    Is uw woning nog niet aan de beurt geweest voor het verduurzaamheidsproject? Of denkt u dat het beter kan? Dan helpen we u gratis om toch snel energie te besparen.

    U kunt zich aanmelden voor ‘hulp bij energie besparen’. Dan komt onze vakman bij u thuis een woning-energie-check doen. Hij brengt kleine energiebesparende aanpassingen in uw woning aan, als het nodig is en kan. Want alle kleine beetjes helpen! En daar helpen wij u graag bij.

    Zonnepanelen en elektrisch koken
    Daarnaast kunt u bij ons zonnepanelen aanvragen. Lees hier meer over op de vervolgpagina 'zonnepanelen ook voor huurders' 

    En de overstap van gas naar elektrisch koken aanvragen. Lees hier meer over op de vervolgpagina 'Woningaanpassing'.  

    Kan ik dubbelglas in mijn woning krijgen?

    Algemeen

    Dat kan alleen als wij bij uw woning groot onderhoud of schilderwerkzaamheden uitvoeren en als dit technisch mogelijk is. Zijn er geen bezwaren? Dan plaatsen wij het dubbelglas tijdens het uitvoeren van onderhoud aan uw woning. We vragen hiervoor geen huurverhoging.

    Mag ik een houtkachel of pelletkachel plaatsen, nu de gasprijzen zo duur zijn?

    Algemeen

    Nee, dit staat SallandWonen niet toe. De reden hiervoor is dat houtkachels regelmatig zorgen voor overlast van omwonenden. Ook is het voor SallandWonen niet mogelijk om toezicht te houden op de veiligheid van deze kachels.

    Bovendien belemmeren houtkachels de aanleg van mechanische ventilatie die nodig is als we woningen goed isoleren. Tenslotte hebben houtkachels effect op het functioneren van zonnepanelen.

    Ik heb vragen over de zonnepanelen op mijn dak of de energieovereenkomst met Wocozon. Waar vind ik de antwoorden?

    Algemeen

    Wocozon geeft antwoord op veel vragen via hun website. Wocozon/veel gestelde vragen

    Maar u kunt ze ook persoonlijk contact met Wocozon zoeken. Ze zijn bereikbaar op 085-74 41 058 of stuur een mail met uw vragen naar klantenservice@wocozon.nl.

     

    Zit het voorlopige bedrag voor de opgeleverde zonnestroom in de huurprijs?

    Algemeen

    Nee, het bedrag dat u maandelijks betaalt voor zonnestroom is een voorlopig bedrag (voorschot) voor de te verwachten opgewekte kWh aan zonnestroom. Dit bedrag wordt jaarlijks met u afgerekend op basis van de werkelijk opgewekte zonnestroom. 

    Het voorschotsbedrag van de zonnestroom staat dus los van de huur. Het wordt dan ook niet meegenomen in de jaarlijkse huurverhoging. 

    Mijn energierekening wordt fors hoger, wat kan ik zelf doen om energie te besparen?

    Algemeen

    U kunt veel energie en geld besparen met uw woongedrag. Maar ook door energiebesparende maatregelen aan te brengen, zoals ledlampen, rediatorfolie, tochtstrippen etc. Bekijk hier hoe wij u hierbij kunnen helpen. 

    Ik heb een laag inkomen en heb moeite om mijn energierekening te betalen. Wie kan me financieel ondersteunen?

    Algemeen

    Gas en elektriciteit worden steeds duurder. Veel mensen kunnen hun energierekening moeilijk betalen.

    Daarom helpt de overheid mensen met een laag inkomen.

    Dat doen ze met een eenmalige energietoeslag.

    De energietoeslag is een geldbedrag. U krijgt het geld als uw inkomen rond het sociaal minimum is.
    Werkt u, maar verdient u niet veel? Vraag energietoeslag aan bij de gemeente waar u woont.

    Het is goed op om te weten dat de energietoeslag geen invloed heeft op uw uitkering. Die verandert er niet door. Ook uw huur-, zorg of kinderopvangtoeslagen blijven hetzelfde.

    Gemeente Raalte

    Gemeente Olst/Wijhe

    Vanaf 1 januari 2023: Tijdelijk Noodfonds Energie

    Energieleveranciers en maatschappelijke organisaties hebben een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht, om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door de gestegen prijzen. Vanaf 1 januari 2023 kunnen huishoudens die van een bepaald minimum moeten rondkomen, een beroep doen op dit noodfonds. Vanuit de initiatiefnemers zal hier nadere informatie over volgen.

    Kan ik een aanvraag doen voor het isoleren van mijn woning?

    Algemeen

    We begrijpen dat u graag uw woning isoleert. Dat vinden wij ook belangrijk. Maar op moment doen we het alleen projectmatig. Dat betekent dat we meerdere woningen in dezelfde wijk of de zelfde type woningen in meerdere kernen tegelijk aanpakken. Dat vinden we wel zo duurzaam.

    U kunt daarom niet (meer) voor uw eigen woning een verzoek indienen om het te isoleren. U mag uw woning niet zelf isoleren.

    Wat doet de overheid om de hoge energiekosten te compenseren?

    Algemeen

    Dat doen ze onder ander door het invoeren van het prijsplafond. 

    Huishoudens met een laag inkomen krijgen bovendien:
    Eenmalige Energietoeslag (voor huishoudens met 120 % van sociale bijstandsinkomen) en gratis hulp bij energiebesparen (voor de huishoudens met 130% van sociale bijstandsinkomen). U moet dit wel zelf aanvragen bij uw eigen gemeente.
    Kijk op de website van uw eigen gemeente of u hiervoor in aanmerking komt en vraag het aan. Laat geen geld liggen.  

    Tijdelijk Noodfonds Energie
    Energieleveranciers en maatschappelijke organisaties hebben een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht, om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door de gestegen prijzen. Vanaf 1 januari 2023 kunnen huishoudens die van een bepaald minimum moeten rondkomen, een beroep doen op dit noodfonds. Hierover volgt nadere informatie vanuit de initiatiefnemers.