Kleine huishoudens vinden droomplek met buitengewoonthuiswoningen

Wat moet je als jongere als je het ouderlijk nest wilt verlaten? Dan kom je al gauw terecht in een huurwoning die eigenlijk geschikt is voor een heel gezin. Wat moet je als senior als je op je oude dag graag kleiner, maar wel veilig en comfortabel wilt wonen? Dan lijk je alleen te kunnen kiezen uit een serie appartementen en soms moet je zelfs overwegen om je vertrouwde leefomgeving te verlaten. En een babyboomer die z’n huwelijk ziet stranden? Die kan alleen maar terecht in een hutje op de hei of een chaletje op de camping.     

Het beeld is een beetje opgeklopt, maar tot een aantal jaren terug was dit ongeveer de blauwdruk voor jouw woontoekomst als jongere, senior of gescheiden ouder. Het heeft SallandWonen aan het denken gezet en na uitvoerig onderzoek besloot de woningcorporatie voor deze regio een nieuw type woning te ontwikkelen: de buitengewoonthuiswoning.

“Met een aantrekkelijke huurprijs waarbij het ook nog mogelijk is om huurtoeslag aan te vragen”, vertelt directeur Marijke Kool. “We bouwen geen eengezinswoningen meer”, vervolgt ze. Daar hebben we er genoeg van. Die blijven we overal natuurlijk wel keurig opknappen en verduurzamen volgens ons strakke en grootschalige onderhoudsprogramma. Maar als we besluiten nieuwe huizen te gaan bouwen, dan worden het alleen nog deze buitengewoonthuiswoningen of appartementen gericht op kleine huishoudens.” Het mooie van de buitengewoonthuiswoning is dat het geen onderscheid maakt in leeftijd. Zowel oud als jong vindt er een prachtige woonplek. Dit woningtype heeft de (twee) slaapkamers dan ook gewoon op de verdieping, maar het is wel zodanig ontworpen dat je een goede draaicirkel kan maken met rollator of scootmobiel. En als het echt nodig is, kun je gemakkelijk een traplift laten installeren en/of aanpassingen aanbrengen in de badkamer.

De buitengewoonthuiswoning op diverse locaties
SallandWonen realiseert deze buitengewoonthuiswoningen op diverse locaties in het werkgebied. “Het basisplan ligt op de plank en kan snel worden aangepast naar de wensen en eisen van de locatie. Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Staat het licht op groen, dan kunnen wij heel snel bouwen.” Zo zijn in Heeten en Broekland in totaal acht buitengewoonthuiswoningen al opgeleverd en verhuurd. En komen er nog vier in Olst, acht op de locatie Hartkampschool in Raalte en zestien in de nieuwbouwwijk Salland II in Raalte. En Heino krijgt er zes aan de Haarstraat. De woningcorporatie trekt hierin samen op met Aannemersbedrijf Valk uit Daarle, de onderneming waar ook Bouwbedrijf Hoppen in Heino bij hoort.

Haarstraat Heino
Op de bewuste locatie aan de Haarstraat in Heino staat nu namelijk ook nog een tot kantoor verbouwde gymzaal. Dit wordt door Aannemersbedrijf Valk omgetoverd tot een appartementengebouw. Valk regelt zelf de verhuur van deze appartementen. De zes buitengewoonthuiswoningen van SallandWonen komen op de plek waar tot voor kort nog een woning stond. Het gaat om energieneutrale woningen. “Je merkt dat huurders het steeds belangrijker vinden. Zeker als je dat vergelijkt met zo’n twee à drie jaar geleden. En het is ook al jaren een speerpunt in ons beleid. Al die inspanningen zorgen er voor dat we dit jaar uitkomen op energielabel B als gemiddelde voor het totale woningbezit.”

“Sta eens stil bij je woontoekomst”
Directeur Marijke Kool van SallandWonen heeft een duidelijke oproep aan alle inwoners van Salland: “Sta eens stil bij je woontoekomst. Alleen dan kun je goed inspelen op nieuwe ontwikkelingen.” De boodschap is gericht aan (potentiële) huurders van alle leeftijden. Want als SallandWonen al niet aan het bouwen is, dan wordt wel gekeken naar een locatie voor het bouwen van de buitengewoonthuiswoningen. De ene keer is het inbreiding zoals aan de Haarstraat en de andere keer is het op een nieuwbouwlocatie. “Wat Heino betreft, hopen we zeker ook te mogen bouwen op de plek aan de Molenweg die nu door de gemeente Raalte is bestempeld tot nieuwbouwlocatie.” Als je op tijd stilstaat bij hoe je woontoekomst er moet uitzien, kun je voorkomen dat je achter het net vist. Jongeren zijn flexibeler, maar voor ouderen is het goed om te beseffen wat de meest prettige manier is om zelfstandig te blijven wonen. Is dat – wellicht met enkele aanpassingen – in de huidige woning of is het beter te verhuizen naar zo’n nieuwe buitengewoonthuiswoning. “Steek er even wat tijd in, praat er over met je partner en maak eventueel met ons een afspraak om een kijkje te nemen bij een andere buitengewoonthuiswoning.”

Via de projectpagina's van Heino-Haarstraat, Raalte-Hartkampschoollocatie en Raalte- Salland II krijg je een goede indruk van de buitengewoonthuiswoning. Hier vind je de tekeningen, meer woning- en verhuurinformatie en een filmpje. 

Bekijk het hele artikel in Hoezo Heino.