Omgaan met buren tijdens Coronamaatregelen

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom Corona. Het normale leven staat stil, bijna iedereen is veel meer in huis. Er is onzekerheid en soms ook angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om de kwetsbaren te helpen.

Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend is. Je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips:

  • Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje). En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Besef dat dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor buren net zo hard te horen zijn. Hou hier rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap en met deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
  • Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je buren aanspreekt, dan komt de boodschap beter over. Blijf vriendelijk. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.
  • In deze situatie is persoonlijk aanspreken van je buren lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Kom je er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn. In deze tijd is het voeren van bemiddelingsgesprekken wat moeilijker. Buurtbemiddeling is wel geopend voor een telefonisch advies, voor overleg wat jezelf en wij zouden kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt. Buurtbemiddeling wordt verzorgd Raster Welzijn. Je kunt tijdens kantoortijden van maandag tot en met donderdag bellen (0570 62 15 56) of mailen (info@buurtbemiddelingolstwijhe.nl). Kijk ook op www.buurtbemiddelingolstwijhe.nl en www.problemenmetjeburen.nl.