Wonen in ‘de Oudheidkamer'

Persbericht 26 februari 2020

SallandWonen start met de verbouw van het monumentale pand ‘de Oudheidkamer’ aan de Kerkstraat 34 in Wijhe tot 6 appartementen. Deze worden verhuurd. In het eerste kwartaal van 2021 kunnen zes 1-/2-persoonshuishoudens een mooie nieuwe woonplek vinden in het pand.

 “Er ging een heel traject aan vooraf, maar ik ben blij dat de overeenkomst met bouwbedrijf Hemeltjen ondertekend is”, zegt Marijke Kool directeur-bestuurder van SallandWonen. “Nu kunnen we bouwen!”. De verbouwing van het monument naar een plek waar wordt gewoond was niet gemakkelijk. Het was een ingewikkelde puzzel voor architect Marcia Mulder van Architectenbureau 52Noord uit Olst. Zij vond het een uitdaging een plan te ontwikkelen dat recht doet aan de monumentale waarden van het pand en tegelijkertijd goede en praktische woningen oplevert voor de huurders van SallandWonen. Er is  intensief overleg geweest met de Gemeente Olst-Wijhe en het Oversticht. Dit is de organisatie die voor de gemeente Olst-Wijhe de ruimtelijke en monumentale kwaliteit in de gemeente bewaakt. Samen is het gelukt om een mooi plan te maken.

De verbouwing is mede mogelijk door een subsidie van Provincie Overijssel voor de herbestemming van dit karakteristieke pand en zijn omgeving. Bouwbedrijf Hemeltjen uit Wijhe verbouwt het pand tot zes energie-arme appartementen, geschikt voor 1- en 2-persoonshuishoudens.

Het monumentale pand is al een flink aantal jaren in bezit van SallandWonen. Omdat het toe was aan een grondige opknapbeurt, heeft SallandWonen dit moment aangepakt om er woningen in te realiseren. Daarmee sluit de nieuwe functie van het pand aan bij de kerntaak van SallandWonen: ‘het verhuren van duurzame en betaalbare woningen’. Het pand is lang verhuurd geweest aan de Historische Vereniging Wijhe. Zij heeft inmiddels een nieuwe bestemming voor het Wijhes Museum gevonden aan de Langstraat in Wijhe.