Nieuwere woningen hebben vaak balansventilatie. U herkent het aan de ventielen in de hele woning: in de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer. En de ramen hebben geen ventilatieroosters. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan (via een ventiel in de buitenmuur) en voert vervuilde lucht af naar buiten (via de buitenmuur).
Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn dus in balans.
De gebruikershandleiding van uw WTW ventilatiesyteem vind u aan de rechterkant of onder aan de pagina.
Warmte Terug Win unit
Meestal zit er ook een warmte-terugwin unit in (wtw) bij balansventilatie: die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie een erg energiezuinig ventilatiesysteem. Net als bij MV kan ook balansventilatie vraaggestuurd (en dus zuiniger) zijn met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee ventileer u niet meer of minder dan nodig is en wordt het systeem nog energiezuiniger.
Met balansventilatie (WTW) is het heel belangrijk dat u het op de juiste manier gebruikt en schoonmaakt.
Doet u dat niet, dan werkt het systeem minder goed en kan het via de vuile filters zelfs schimmels en bacteriën het huis in blazen.
- De lucht moet vrij door uw huis kunnen stromen. Zorg daarom dat er minimaal 12 mm tussen de binnendeur en de drempel/vloer zit. Of plaats ventilatieroosters in de binnendeuren of -muren. Maar dekt het niet af met 'tochtrollen'.
- De installatie is voorzien van een driestanden schakelaar. Gebruik dan de standen als bedoeld:
Stand 1: niemand thuis
Stand 2: één of meerdere personen thuis
Stand 3: bij meer dan 4 personen aanwezig, bij koken, bij douchen.
- Zet balansventilatie nooit uit, behalve bij een ramp in de buurt of tijdens onderhoud. Trek dan de stekker eruit.
- Het is niet nodig om extra te luchten door ramen of deuren open te zetten, want het systeem regelt de ventilatie automatisch en voldoende.
- Ventielen die in het plafond zitten, zowel de inblaas- als ook de afzuigventielen moeten minstens één keer per jaar schoon worden gemaakt, of zoveel vaker als nodig is.
- Maak de filters in de wtw-unit schoon en vervang ze zoals in de handleiding staat, die bij de wtw hoort.
- Het tweejaarlijks technisch onderhoud wordt door de installatiepartner van SallandWonen uitgevoerd.
- Ook komen we 1 x in de 10 jaar om het systeem en de ventilatiekanalen grondig te reinigen.
- Vindt u dat de balansventilatie lawaai maakt? Controleer dan of de filters en ventielen niet vervuild zijn. Is dit niet het geval, laat het ventilatiesysteem dan nakijken door een installateur.
- De nieuwste balansventilatiesystemen beschikken over een 'bypass'. Die regelt dat de aangevoerde lucht in de zomer niet wordt opgewarmd via de wtw. Als de buitentemperatuur in het zomerseizoen koeler is dan de binnentemperatuur en de binnentemperatuur is niet lager dan 22 graden wordt de bypass ingeschakeld. Kijk in de gebruikershandleiding hoe deze inschakelt. Meestal gebeurt dit automatisch.