Energielabel

Het energielabel geeft met een letter weer of het gebruik van een woning voor een hoog of lager energieverbruik zorgt. Een label A++++ is er voor de woning die het meest energiezuining is, label G is er voor de woningen die het slechts presteren. Let op, want tot 1 januari 2021 was A het best haalbare energielabel voor woningen.

Sinds 2015 is de verhuurder verplicht (bij nieuwe verhuring) een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de huurder. Het energielabel staat vermeld in de advertentie van ons woningaanbod. en de huurder kan het vinden op 'mijnsallandwonen' onder tabblad woningwaardering. 

Een energielabel is 10 jaar geldig. 

Veel gevraagd over Energielabel

Waar wordt het Energielabel voor gebruikt?

Algemeen

  • Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is.
  • Het energielabel maakt onderdeel uit van de woningwaardering. Want tegenover een beter energielabel staat een hogere woningwaardering, maar natuurlijk ook lagere energielasten.
  • Sinds 2015 is de verhuurder verplicht (bij nieuwe verhuring) een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de huurder.
  • Het energielabel staat vermeld in de woningaanbodadvertentie.
  • En kunt u als huurder vinden op 'Mijn SallandWonen'. Klik op het tabblad 'Contracten". Door iets naar beneden te scrollen komt u bij de paragraaf 'Woningwaardering'. Daar staan het aantal punten voor de energieprestatie weergegeven, en ook de energie-index of het energielabel.

Ga naar deze website om uw energielabel te zoeken.

Maakt het energielabel onderdeel uit van de woningwaardering?

Algemeen

De energieprestatie van de woning, uitgedrukt in energie-index of energielabel die onderdeel is van de woningwaardering wordt weergegeven als u inlogt in 'Mijn SallandWonen'.

Klik op het tabblad 'Contracten". Door iets naar beneden te scrollen komt u bij de paragraaf 'Woningwaardering'. Daar staan het aantal punten voor de energieprestatie weergegeven, en ook de energie-index of het energielabel.

Is er een minimale eis voor energiezuinigheid waar woningen aan horen te voldoen?

Algemeen

Een minimale eis voor energiezuinigheid is er alleen voor nieuwbouwwoningen. Die moeten voldoen aan het bouwbesluit. Voor bestaande woningen bestaan geen eisen. Wel zijn er diverse afspraken tussen overheden en organisaties. Een voorbeeld daarvan is het Koepelconvenant Energiebesparing Gebouwde Omgeving.

Waarom komt er iemand bij mij langs om het energielabel van mijn woning te bepalen?

Algemeen

Het energielabel van een woning is maximaal 10 jaar geldig. Daarnaast wordt het energielabel vernieuwd als er wijzigingen zijn aan de woning of installaties in de woning. Voor de bepaling van het nieuwe energielabel moet de woning ter plaatse worden opgenomen door een gecertificeerde inspecteur. U krijgt vooraf bericht als uw woning aan de beurt is.