Japanse duizendknoop

Help mee de Japanse duizendknoop tegen te gaan

De Japanse duizendknoop is een mooie plant, maar gevaarlijk voor uw huis en/of tuin. Deze plant groeit heel snel en maakt alles stuk. Niet alleen hekken, schuttingen en planten in tuinen. Ook muren, stoepen, asfalt en funderingen gaan ervan kapot. We zien deze plant daarom liever niet rond onze woningen. 

Heeft u Janpanse duizendknoop in uw tuin?
Dan raden we aan die zo snel mogelijk te verwijderen. In de folder hiernaast leest u waar u hierbij moet op moet letten.
U huurt uw woning inclusief de tuin of buitenruimte. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud hiervan. SallandWonen is niet verplicht iets aan de tuin te doen.
Denkt u dat er direct risico op schade is (bijvoorbeeld een schuur of uw woning) dan raden we aan contact op te nemen met ons 0572-348348

Japanse duizendknoop is een lastige plant om te verwijderen. Toch is het verstandig om het wel te proberen. Onder de grond maakt de plant wortelstokken. Dit zijn snelgroeiende stengels waarop de plant weer uitloopt boven de grond. Deze uitlopers worden nieuwe planten en kunnen weer schade veroorzaken aan bijvoorbeeld borderranden, terrassen of vlonders. Ook veroorzaakt de plant veel overlast wanneer hij in het gazon groeit. Planten die tegen een woning, schuur of schutting groeien kunnen schade aan de fundering of vloeren aanrichten. De wortels groeien in kieren en kleine gaatjes en duwen door hun dikte poreus beton en voegen kapot. 


Bestrijden van de Japanse duizendknoop in uw tuin.
De enige manier is het afgraven van de besmette grond en de wortels eruit halen. De resterende 'schone grond' kan terug in de tuin.

Voorkom verspreiding van Japanse duizendknoop

  • Maai of snoei de duizendknoop niet en zorg dat stengels niet afbreken. Uit elk stukje stengel of wortel met een groeiknoopje kan weer een nieuwe plant groeien.
  • Gooi plant- en wortelresten bij het restafval in de grijze bak. Via het restafval wordt de plan verbrand. Zo helpt u verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen. 

Ziet u de Japanse duizendknoop  in de openbare ruimte?
De gemeente bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte. Meld het in de gemeente waar u woont. 
Woont u in de gemeente Raalte? Lees dan hier meer.
Woont u in de gemeente Olst-Wijhe Lees dan hier meer.

Veel gevraagd over Japanse duizendknoop

Ziet u Japanse duizendknoop in de openbare ruimte?

Algemeen

Groeit de plant op gemeentelijke grond? Maak dan een melding bij de gemeente Raalte of Olst-Wijhe. Hier leest u ook hoe de gemeente omgaat met de bestrijding. 

Ik heb Japanse duizendknoop in mijn tuin, wat kan ik hier zelf aan doen?

Algemeen

We raden u aan de duizendknoop zo snel mogelijk te verwijderen. U huurt uw woning inclusief de tuin of buitenruimte. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud hiervan. SallandWonen is niet verplicht iets aan de tuin te doen.
Denkt u dat er direct risico op schade is (bijvoorbeeld een schuur of uw woning) dan raden we aan contact op te nemen met ons 0572-348348

Japanse duizendknoop is wel een lastige plant om te verwijderen. Toch is het verstandig om het wel te proberen. Onder de grond maakt de plant wortelstokken. Dit zijn snelgroeiende stengels waarop de plant weer uitloopt boven de grond. Deze uitlopers worden nieuwe planten en kunnen weer schade veroorzaken aan bijvoorbeeld borderranden, terrassen of vlonders. Ook veroorzaakt de plant veel overlast wanneer hij in het gazon groeit. Planten die tegen een woning, schuur of schutting groeien kunnen schade aan de fundering of vloeren aanrichten. De wortels groeien in kieren en kleine gaatjes en duwen door hun dikte poreus beton en voegen kapot.