Legionella

De legionellabacterie kan onstaan als water meer dan vijf dagen stilstaat. De bacterie groeit in temperaturen tussen de 25 en 50 graden Celcius. Ook kan de bacterie ontstaan door afvalstoffen (sediment) die in de leidingen van de drinkwaterinstallatie zitten. Sommige typen legionella veroorzaken de veteranenziekte.

Veel gevraagd over Legionella

Wat is legionella?

Algemeen

Legionella wordt veroorzaakt door een bacterie in het leidingwater. De bacterie kan ontstaan als het water langere tijd stilstaat en het water tussen de 25 en 55 graden Celsius is. Besmetting is mogelijk via de longen door het inademen van nevel. Dit zijn zeer kleine druppeltjes water in de lucht.

Hoe voorkom ik legionella?

Algemeen

Bent u meer dan een week niet thuis geweest? Dan is het goed om direct na terugkomst de waterleiding te spoelen om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.

Doorspoeltips

  • spoel eerst het toilet door
  • Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.
  • Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkomt u dat u de waterdamp inademt.
  • Het water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. U kunt het goed gebruiken voor de tuin en/of planten of om de auto mee te wassen.