Ik wil een huurwoning kopen

SallandWonen heeft een klein deel van haar huurwoningen bestemd voor verkoop.
Als wij een huurwoning willen verkopen, dan krijgt in eerste instantie de huidige huurder de mogelijkheid om deze woning te kopen. Als de huurder niet wil kopen, kan hij gewoon blijven huren.

Als de huurder op een later moment besluit te verhuizen, bekijken we of de leeggekomen woning daadwerkelijk in de verkoop gaan zetten of toch weer gaan verhuren. 

Voorrang voor huurders SallandWonen als de woning op de vrije markt te koop komt.
Besluiten we om de leeggekomen woning te verkopen op de vrije markt? Dan regelt Salland Makelaardij de verkoop voor ons. Onze huurders krijgen voorrang om te kopen. Dat hebben we vanaf 1 januari 2022 afgesproken met de makelaar.

In de verkoopadvertentie staat vermeld als bij deze woning deze voorrangsregeling geldt. Hier zijn ook de voorwaarden en spelregels te vinden. Vanaf de publicatiedatum van de advertentie op de website van de makelaar hebben huurders van SallandWonen maximaal 3 werkdagen de tijd om hun interesse bij de makelaar kenbaar te maken. 

U kunt met SallandMakelaardij contact opnemen om te vragen naar het koopaanbod van SallandWonen.

Let op: bij de voorrangregeling horen bepaalde voorwaarden en regels. Deze vindt u rechts of onderaan deze pagina, maar ook bij de verkoopadvertentie.

Momenteel in de verkoop:

Adres:                         Esdoornstraat 17 (8102 XN) in Raalte
Vraagprijs:                  € 269.500,- k.k.
Type woning:              Eindwoning
Publicatiedatum:       25-03-2024
Status:                         Onder voorbehoud verkocht

Meer informatie: Esdoornstraat 17, Raalte

Adres:                      Johan van Twickelostraat 13 (8101 EW) in Raalte
Vraagprijs:               € 295.000,- k.k.
Type woning:          Eindwoning
Publicatiedatum:    04-04-2024
Status:                      Onder voorbehoud verkocht

Meer informatie: Johan van Twickelostraat 13, Raalte

Adres:                      Eendrachtstraat 11 (8121 AJ) in Olst
Vraagprijs:              € 269.500,- k.k.
Type woning:          Hoekwoning
Publicatiedatum:   08-04-2024
Status:                    Onder voorbehoud verkocht

Meer informatie: Eendrachtstraat 11, Raalte

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een van deze woningen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de makelaar via 088 - 200 8888 of per e-mail: info@sallandmakelaardij.com. 

Er is een voorrangsregeling voor huurders van SallandWonen van toepassing. Vanaf de publicatiedatum van de advertentie hebben huurders van SallandWonen maximaal 3 werkdagen de tijd om hun interesse bij de makelaar kenbaar te maken. Op onze website vindt u de voorwaarden en spelregels van de voorrangsregeling.

Veel gevraagd over Ik wil een huurwoning kopen

Kan ik de woning die ik nu huur ook kopen?

Algemeen

Wij kunnen voor u nakijken of uw woning bestemd is om te verkopen. Neem hiervoor contact met ons op.

Kan ik als huurder van SallandWonen met voorrang een (voormalige) huurwoning van SallandWonen op de vrije markt kopen?

Algemeen

Ja, dat kan. We hebben een voorrangsregeling voor huurders bij het kopen van een (voormalige) huurwoning op de vrije markt. 

Vanaf de publicatiedatum van de advertentie op de website van Salland Makelaardij hebben huurders van SallandWonen maximaal 3 werkdagen de tijd om hun interesse bij de makelaar kenbaar te maken. In de verkoopadvertentie staat vermeld als bij deze woning de voorrangsregeling geldt.

Let op: bij de voorrangregeling horen bepaalde voorwaarden en regels. Deze vindt u bij de verkoopadvertentie, maar ook rechts of onderaan deze pagina.

Waar vind ik jullie koopaanbod?

Algemeen

De (leeggekomen) woningen die we te koop aanbieden (op de vrije markt met voorrang voor onze huurders) vindt u op de website van Salland Makelaardij

In de verkoopadvertentie staat vermeld als bij deze woning de voorrangsregeling voor onze huurders geldt.
Vanaf de publicatiedatum van de advertentie op de website van Salland Makelaardij hebben huurders van SallandWonen maximaal 3 werkdagen de tijd om hun interesse bij de makelaar kenbaar te maken. 

U kunt met Salland Makelaardij contact opnemen om te vragen naar het koopaanbod van SallandWonen.

Let op: bij de voorrangregeling horen bepaalde voorwaarden en regels. Deze vindt u bij de verkoopadvertentie. Maar ook rechts of onderaan deze pagina.

Hoe kan ik zien dat een woning die in de verkoop komt is aangemerkt voor de voorrangsregeling?

Algemeen

Bij de advertentie op de website van Salland Makelaardij staat vermeld of de huurwoning is aangemerkt voor de voorrangsregeling. 

Let op: bij de voorrangregeling horen bepaalde voorwaarden en regels. Deze vindt u bij de verkoopadvertentie, maar ook rechts of onderaan deze pagina.

Ik heb bericht van jullie gekregen dat ik mijn huurwoning kan kopen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Algemeen

Wilt u géén gebruik maken van ons aanbod om uw huurwoning te kopen? 
Dan hoeft u niets te doen. U kunt uw woning gewoon blijven huren.

Belangstelling om te kopen? Meld het ons.
Nadat u ons laat weten dat u belangstelling heeft om te kopen, geven wij uw gegevens door aan onze verkopend makelaar, Salland Makelaardij .

Zij zullen u uitleg geven wat er allemaal bij de koop komt kijken, hoe het aankoopproces werkt en ze geven een indicatie van de koopprijs af. Met deze indicatie kunt u bekijken wat uw financieringsmogelijkheden zijn. Zodra u financieel de mogelijkheid heeft de afgegeven indicatie te kunnen betalen, schakelen wij een taxateur in.

De taxateur belt u om een afspraak te maken voor de taxatie. Als het taxatierapport bij ons binnen is, krijgt u een schriftelijke aanbieding van de verkopende makelaar met de vaste koopprijs. Deze koopprijs is niet onderhandelbaar. 

Gaat u op het aanbod in? Dan regelt de makelaar de koopovereenkomst en het transport bij de notaris.
Besluit u toch de woning niet te kopen, dan brengen wij geen kosten in rekening.

Bieden jullie ook tussenvarianten aan, zodat ik eerst ga huren en daarna kopen?

Algemeen

Nee, op dit moment niet. Hiervoor kiezen wij bewust, omdat wij mensen niet de verplichting tot koop willen opleggen. Daarnaast willen wij onze verhuur zo transparant mogelijk houden en iedereen een gelijke kans geven. 

Ik heb in het verleden een aanbieding met Koopgarant gehad, is dit nog mogelijk?

Algemeen

Nee helaas niet. We hebben in 2013 huurders aangeschreven van twee wijken, dit betrof een pilot met Koopgarant. De pilot is afgerond en gaan we op dit moment niet meer aanbieden. 

U kunt wel met ons contact opnemen om te kijken of uw woning bestemd is voor reguliere aankoop zonder Koopgarant. 

Krijg ik als zittende huurder ook korting bij het kopen van mijn huurwoning?

Algemeen

Als u uw eigen huurwoning gaat kopen, krijgt u een korting in de vorm van VON (vrij op naam). U hoeft dan geen leveringskosten te betalen, dit betaalt SallandWonen voor u.

Kan ik onderhandelen over de koopprijs van mijn huurwoning?

Algemeen

Nee, dat kan niet. Wij werken niet met vraagprijzen maar met vaste koopprijzen. De koopprijs bepalen wij aan de hand van het taxatierapport. Dit rapport stelt een onafhankelijk taxateur voor ons op. U betaalt een eerlijke prijs op basis van de getaxeerde waarde.

Waarom kan ik mijn huurwoning niet kopen?

Algemeen

Wij willen voldoende sociale huurwoningen beschikbaar houden voor lagere inkomens. Daarom kan niet iedereen zijn/haar huurwoning kopen. Afhankelijk van de vraag naar huurwoningen en afspraken die wij met gemeenten en huurdersverenigingen maken, bepaalt of wij woningen aanwijzen voor verkoop.

Wilt u een andere (huur)woning kopen? Neem dan contact op met Salland Makelaardij .

Hoe verkoop ik mijn koopgarantwoning aan jullie terug?

Algemeen

Stuur een aangetekende brief aan SallandWonen, waarin u aangeeft dat u uw woning wilt terugverkopen. U ontvangt van ons een schriftelijke bevestiging en een korte uitleg over de vervolgprocedure.

Wij schakelen vervolgens Stichting OpMaat in om de terugkoop te begeleiden. Zij informeren u over de procedure en voorwaarden. Daarna vindt er een taxatie plaats en krijgt u bericht over de prijs en de voorwaarden.

Kan ik een bouwtekening/plattegrond van mijn woning krijgen?

Algemeen

Mochten wij deze nog in ons archief hebben, kunnen wij u dat mailen of per post sturen. Indien wij geen informatie hebben, kunt u contact opnemen met de gemeente, misschien dat zij nog informatie daarover hebben.

Ik heb een woning van jullie gekocht en ik heb daar een klacht over. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt uw klacht via email indienen via klantencentrum@sallandwonen.nl

We vragen u duidelijk uit te leggen waar u ontevreden over bent. Bij technische klachten vragen wij u ook foto's toe te voegen indien mogelijk. Dit voorkomt onduidelijkheid. Zodra wij uw klacht ontvangen hebben, nemen wij of de makelaar contact met u op.

Kan ik als koper van mijn huurwoning zelf een notaris kiezen?

Algemeen

Voor het passeren van de leveringsakte werken wij met vaste lokale projectnotarissen. Voor een hypotheekakte kunt u zelf een notaris kiezen. Maar omdat u de leverings- en hypotheekakte tegelijkertijd ondertekent, is het eenvoudiger om ook de hypotheekakte bij de projectnotaris te regelen.

Wat is een koopovereenkomst?

Algemeen

Een koopovereenkomst is een overeenkomst tussen een koper en verkoper. In de overeenkomst staat dat de verkoper het eigendom overdraagt aan de koper tegen een afgesproken prijs.

Wat is een taxatierapport?

Algemeen

Voor de verkoop van een woning laten wij een taxatierapport opstellen door een onafhankelijke taxateur. Dit is een objectieve waardebepaling van het onroerend goed. De taxatiewaarde bepaalt de vraagprijs van de woning. De taxatie wordt gedaan door een andere makelaar dan onze verkopende makelaar. Het taxatierapport is zes maanden geldig.

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Algemeen

Woont u in een gebouw waarin koop- en huurwoningen zitten? Dan is er altijd een Vereniging van Eigenaren (VvE). In een VvE maken eigenaren afspraken over het gezamenlijk onderhoud. Wij vertegenwoordigen als eigenaar onze huurders binnen de VvE. Kopers worden automatisch lid van een VvE. Het bestuur van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is verplicht om minimaal één keer per jaar een ledenvergadering te houden. Op de ledenvergadering worden de begroting, de ledenbijdrage, de onderhoudswerkzaamheden en andere zaken besproken.