Flexwonen in Raalte

Het kantoorgebouw Arkelstein 2 staat al jarenlang leeg.  De eigenaar gaat het gebouw daarom verbouwen tot woongebouw met appartementen voor mensen die dringend tijdelijk woonruimte zoeken.

Verhuur van het gebouw

Het gebouw heeft vier verdiepingen waar de eigenaar 31 appartementen wil realiseren.
SallandWonen wil twee verdiepingen huren voor mensen die met spoed tijdelijke woonruimte zoeken. Denk hierbij aan jongeren, mensen die moeten verhuizen vanwege een baan in deze gemeente, mensen in echtscheidings-situaties, mantelzorgers en statushouders die wachten op permanente woonruimte in de gemeente Raalte.

Ook de gemeente Raalte wil twee verdiepingen huren voor de opvang van circa 60 vluchtelingen uit Oekraïne. De duur van deze opvang is nog niet bekend. De gemeente gaat uit van minimaal een half jaar. Als de noodzaak om Oekraïners op te vangen vervalt, komen deze twee verdiepingen beschikbaar voor tijdelijke particuliere verhuur. SallandWonen blijft dan de andere twee verdiepingen huren.

Informeren van betrokkenen

Salland Wonen, eigenaar Rob Knobben en Gemeente Raalte zijn tijdens twee informatiebijeenkomsten op 21 juni 2022  in gesprek gegaan met omwonenden en aanliggende bedrijven. Hier hebben ze de plannen verder toegelicht een aangegeven hoe ze onder andere zorgen voor ondersteuning rondom de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naar aanleiding van reacties op het  plan zijn de plek en omvang van de buitenbergingen aangepast. Deze worden nu geplaatst aan de noordzijde van het gebouw naast de bestaande fietsenstalling. Er worden ook minder bergingen geplaatst. Hierdoor staan de bergingen minder in het zicht en blijven alle parkeerplaatsen behouden.

Hoe nu verder?

Inmiddels is de omgevingsvergunning verleend. Die vergunning is nodig om het gebouw te verbouwen tot 31 appartementen waardoor het gebouw voor een periode van 15 jaar bewoond kan worden door mensen die dringend tijdelijke woonruimte zoeken.  De verwachting is dat de eerste bewoners er na de winterperiode in 2023 kunnen gaan wonen.  

Wilt u hier wonen?

We krijgen veel vragen hoe u in aanmerking kunt komen om hier te wonen. Allereerst moet u ingeschreven staan als woningzoekende bij SallandWonen. Bent u dat nog niet? Doe dat dan nu via de website www.woningzoeken.sallandwonen.nl. Via de inschrijving kunt u reageren zodra wij de eerste woning gaan adverteren. Dit zal waarschijnlijk begin 2023 zijn als er geen obstakels zijn bij de planvorming en bouw. We gaan adverteren met het lotingmodel. Dus ook al bent u nog niet lang ingeschreven, dan kunt u toch kans maken.