Hulp bij energiebesparen

We helpen u graag bij energie kosten besparen

We kunnen niets doen aan de hoge energieprijzen. En ook niet snel alle woningen verduurzamen. Maar we kunnen ons samen wel richten op energiebesparing. We helpen u graag (en gratis) zodat uw rekening wat lager wordt. Want alle kleine beetjes helpen.

Doe hieronder de check: ‘hoe zuinig leef ik?’ 

  • bekijk of u al energiezuinig leeft
  • of nog tips kan gebruiken om nóg zuiniger te wonen
  • en ontdek waarbij wij u gratis kunnen helpen.

Kunt u hulp gebruiken?

Denkt u dat bijvoorbeeld tochtstrippen of radiatorfolie zin hebben? Dan helpen we u daar graag bij. Meld u dan aan voor de gratis hulp van onze vakmensen.  

  • Ze komen bij u thuis om samen met u te bespreken welke kleine maatregelen er mogelijk zijn en hoe u zelf nog meer energie kunt besparen. Ze brengen de maatregelen of direct aan of maken hiervoor een vervolgafspraak voor u.
  • Ze doen dit gratis voor u, zodat u meteen kunt beginnen met besparen. Zo bespaart u makkelijk en snel op uw energierekening.
  • U kunt zich aanmelden voor deze gratis hulp bij energie besparen. Dat kan via de direct regelenknop: aanvraag gratis hulp bij energie besparen (ook te vinden rechts of onderaan op deze pagina)
  • De gemeenten Olst-Wijhe en Raalte bieden deze hulp aan mensen met een laag inkomen die ook de energietoeslag hebben ontvangen. Of een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm hebben (zie tabel op de site van de gemeente Olst-Wijhe of  Raalte ) Dan komen de energiecoaches van 'Warm voor elkaar' bij u langs.
  • Valt uw inkomen boven de bedragen in de tabel? Dan komt de vakman van SallandWonen bij u voor gratis hulp bij energie besparen.

Hoe zuinig leef ik - check: ___________________________________________________________________________

1. Droogt u de was buiten, in plaats van in de wasdroger? 

Benut de zon en de wind, die zijn het aller voordeligst!

2. Zet u de wasmachine, vaatwasser en wasdroger aan tijdens de goedkope tariefuren?

Gebruik de 'tijduitstel-knop’ die op veel machines zit. Of koop een tijdschakelaar. Gebruik deze ook bij het opladen van uw mobiele telefoon en laptop. Of de elektrische fiets. Dat scheelt u veel geld.

*Goedkopere stroom krijgt u tijdens:
Daluren:
Uw energieleverancier berekent voor ‘s nachts en in het weekend, tijdens de daluren, een lager tarief dan tijdens de normaaluren.

Zonuren: Als u zonnepanelen via SallandWonen heeft, betaalt u een lager bedrag voor zonnestroom dan bij uw energieleverancier. Benut de zonuren!

Heeft u ook belangstelling om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen? Lees dan hier verder.  
Bekijk op https://www.energieweerbericht.nu/ om per dag te zien welke tijden de beste zonuren zijn.

3. Of droogt u de was binnen op een rekje of waslijn?

Let er dan op dat u hierbij wel goed ventileert, zodat het vocht snel uit de woning verdwijnt. Hiermee voorkomt u schimmelvorming.

4. Heeft u al bekeken of er kieren en naden zitten bij uw buitenramen en –deuren?

Zonde als warmte zo het huis uitlekt. En vervelend die koude tocht! Plaats tochtstrippen of een raamboompje of stel het strakker af, waardoor de ramen en deuren beter sluiten. En plaats een tochtborstel voor je brievenbus.

Best veel werk en niet iedereen kan dat! Daarom helpen wij u graag hierbij.
U kunt zich aanmelden voor 'Hulp bij energie besparen'. Dan komt onze vakman u gratis helpen.

5. Weet u of u op de juiste manier ventileert? Die past bij de ventilatiesysteem die in uw woning zit?

Ventileren zorgt voor schone en gezonde lucht in uw huis. Dat klinkt misschien zonde met deze hoge energieprijzen, maar is wel nodig om goed te kunnen wonen. En als u het op de juiste manier doet, kan het ook energiezuinig. Neem de tijd om op onze website te lezen hoe u op de juiste manier en energiezuinig ventileert .

Onze vakman geeft u advies over ventileren tijdens de woning-energie-check. 

6. Sluit u bij het koken de pan af met de deksel?

Doen hoor! U kunt hierdoor de kookstand lager zetten. En doordat warmte in de pan blijft, is het sneller klaar. Bovendien komt er minder vocht vrij, waardoor het ventilatiesysteem minder lang aan hoeft. 

7. Laat u de TV de hele dag aanstaan? Terwijl u eigenlijk al niet meer kijkt?  

Jammer, dat kost u veel geld. Let er eens extra op. En denkt u eraan dat de stand-by stand ook stroom kost?

8. Let u er bewust op dat de lampen niet onnodig blijven branden?

Doe de grote lamp uit als u de krant uit hebt, of het klusje klaar hebt, waar u even meer licht bij nodig had. En ’s morgens, als t buiten al weer lichter is geworden en als u niet meer in de ruimte bent. Daar bespaart u veel mee.

9. Weet u zeker dat u nergens meer gloeilampen heeft?

Vervang ze voor ledlampen: super zuinig en ze gaan lang mee. De aanschafkosten heeft u snel terugverdiend.  

Als u zich aanmeldt voor 'Hulp bij energie besparen', dan neemt onze vakman drie ledlampen voor u mee.

10. Haalt u de stekker van opladers uit t stopcontact, als u t niet gebruikt?

 Hiermee voorkomt u sluipenergie en ook onnodig brandgevaar.

11. Sluit u altijd zo snel mogelijk de binnendeur tussen de (koudere) hal en de kamer of keuken?

Zodat de warme lucht uit de kamer/keuken niet verdwijnt naar de koudere hal? En andersom. Met een deurdranger sluit de deur vanzelf. Scheelt u energie, maar zeker gemopper met uw huisgenoten! Let er wel op dat de lucht onder de kier van uw deur door kan circuleren, dat is nodig voor goed ventileren.  

Meld u aan voor 'Hulp bij energie besparen', dan bekijkt onze vakman of hij (gratis) deurdrangers kan plaatsen in uw woning.

12. Houdt u rekening met de buitentemperatuur?

Open overdag de vitrage en gordijnen, zodat daglicht en de warmte van de zon naar binnen kunnen. De lamp kan dan uit en uw huis wordt gratis verwarmt door de zon. 
En sluit s’ avonds de gordijnen (of schermen) om de kou te weren.  

13. Houdt u de radiatoren goed vrij?

Verstandig, wat hierdoor krijgt de warme lucht ruim de kans om goed te circuleren in de ruimte. Let er daarom op dat de gordijnen er niet voor hangen en er geen bank, bed of kastje er vlak voorstaan. Ook betimmeringen en spullen op uw radiator belemmeren de warmtedoorstroming.

14. Heeft u folie achter de radiatoren?

Met radiatorfolie straalt de warmte beter door de kamer en niet in de muur. Daarmee bespaart u echt veel energie en kosten.

Wij helpen u graag daarbij. Meld u aan voor 'Hulp bij energie besparen'. Dan komt onze vakman om gratis radiatorfolie aan te brengen.

15. Zet u een uurtje vóórdat u naar bed gaat of het huis uit gaat de thermostaat al lager? 

Verstandig, want in dat laatste uurtje blijft het nog voldoende warm, ook al staat de cv al lager.  

En denk aan de 17-gradenregel: Bent u niet thuis of gaat u slapen? Zet dan de verwarming op 17 graden!
Niet lager, want dan moet de cv juist daarna weer te veel aan het werk om op te warmen. 
(Let op: dit geldt alleen bij een cv-ketel. Een warmtepomp werkt het zuinigst als u de thermostaat op een constante temperatuur laat staat).

16. Heeft u de thermostaatknop standaard op een graadje lager staan, dan u gewend was?

Door de thermostaat één of enkele graden lager te zetten bespaart u eenvoudig veel energie en verlaagt u de kosten. Trek warmere kleding en sokken of pantoffels aan. Met een dekentje op de bank blijft u toch nog lekker warm! Heeft u een kat of hond? Neem hem fijn op schoot!

Wat u niet moet doen:

  • de verwarming láger dan 17 graden instellen of zelfs helemaal uit doen. Dan wordt de woning te vochtig en krijgt het schimmel. Dat is slecht voor uw gezondheid en de woning.
  • Verwarm uw woning ZEKER NIET met open vuur, zoals hout in een open haard, een petroleum- of gaskachel en/of kaarsenpotten. Dit is héél slecht voor een gezond leefklimaat en de brandveiligheid. Vooral als u daarbij onvoldoende ventileert. U wordt er ziek van, de kans op koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer en er is brandgevaar.

17. Controleert u af en toe het waterpeil van uw verwarmingsketel? En ontlucht u de radiatoren soms?

De waterdruk van een cv-ketel moet tussen 1.5 en 2 bar zijn. Dan werkt uw cv het beste en het voordeligst. Ook het ontluchten van de installatie zorgt voor een betere en energiezuinigere verwarming. Kijk hier hoe u de cv-installatie bijvult en ontlucht.

18. Heeft u al bekeken of de watertemperatuur van uw cv-ketel energiezuinig is ingesteld?

 Onze vakman kan u daarbij helpen.  Meld u aan voor 'Hulp bij energie besparen', dan kijkt hij ernaar. 

19. Doucht u al wat minder warm en iets korter dan u gewend bent?

Een douchetimer kan daarbij een handig hulpmiddel zijn, vooral in een gezin met kinderen!

U krijgt er een cadeau als de vakman komt voor de ‘woning-energie-check’.

20. Zet u de hendel van de mengkraan na gebruik terug op de ‘koud-stand’?  

Dat is wel verstandig, want hierdoor zal de cv-ketel, als u een volgende keer water pakt, niet onbedoeld en onnodig aanslaan om water te verwarmen. 

21. Heeft u al een waterbesparende douchekop?

Deze douchekop regelt dat u minder water verbruikt en daardoor ook minder water verwarmt hoeft te worden.

Nee? Dan heeft u geluk als u zich aanmeldt voor 'Hulp bij energie besparen'. Want onze vakman let hier ook op. Heeft u er geen? Dan plaatst hij deze.

22. Heeft u al kritisch bekeken welke elektriciteit-slurpers in uw woning echt nodig zijn of alleen voor de leuk?

U kunt er bewust voor kiezen (nu even) bepaalde apparaten/verlichting niet te gebruiken en/of activiteiten te schrappen. Denk daarbij aan:

  • de sfeerverlichting bij de voordeur en in uw tuin. U kunt beter alleen voordeurverlichting met sensor voor de veiligheid gebruiken. 
  • de 2e koelkast.   
  • de te grote of te oude diepvries of koelkast. Vervang het voor een energiezuiniger exemplaar.  Bedenk dat u de aanschafkosten snel terugverdiend door het vervallen van de hoge energiekosten.
  • en besef wat de kosten zijn  voor verwarming- en verlichting van een aquarium of sfeerverlichting. Bepaal voor u zelf of u hierop wilt besparen. 

Check gedaan?

En? Heeft u hiermee ontdekt dat u al energiezuinig leeft? Of zaten er toch nog dingen bij waar u nog niet aan gedacht had.?
Gebruik ze dan als tips om zelf nog meer te bezuinigen.

Of kunt u onze hulp gebruiken? 

Meld u dan aan voor 'Hulp bij energie besparen'.
Dat kan via de direct regelen-knop: ‘‘aanmelden voor hulp bij energie besparen’.
Heeft u in de bovenstaande check al ontdekt waar onze vakman u mee kan helpen?
Het zijn een paar kleine aanpassingen, maar ze zijn gratis voor u en hebben effect op uw energierekening. We helpen u graag met besparen op uw energiekosten.  

Wat kunt u na uw aanmelding verwachten? 

Onze collega belt u om een afspraak te maken met onze vakman, Richard of Gerrit Jan.
Hij komt dan bij u kijken welke kleine energiebesparende aanpassingen uw woning kan gebruiken en technisch mogelijk zijn. Hij kan dit direct doen, als hier tijd voor is, of hij maakt direct een vervolgafspraak.

Hij doet dit gratis voor u, zodat u minder geld kwijt bent aan energiekosten.
We verwachten veel aanmeldingen. Houdt u er rekening mee dat het wat langer kan duren voor u aan de beurt bent?