Zelf besparen door energiezuinig te leven

Gaat u zuinig om met energie? Bent u bewust van uw eigen gedrag?  
Bespaar energie en geld zonder dat het u wat kost, met de volgende tips!

Zuinig met water  

Zet na gebruik altijd de hendel van de mengkraan terug op de ‘koud-stand’.   
Hierdoor zal de cv-ketel, bij een volgende keer als u water pakt, niet onbedoeld en onnodig aanslaan om het water te verwarmen. 

Douche wat minder warm en iets korter dan u gewend bent.
Een douchetimer kan daarbij een handig hulpmiddel zijn, vooral in een gezin met kinderen!

Zuinig gebruik van elektrische apparaten

Laat uw elektrische apparaten werken tijdens de ‘goedkope uren’. 
Gebruik hiervoor de 'tijduitstel-knop’ die op veel machines zit .
Was, droog en doe de vaat tijdens de goedkopere daluren of juist als de zon schijnt! (met zonnepanelen op uw dak).
Doe dat ook bij het opladen van uw mobiele telefoon en laptop. Of de elektrische fiets. Dat scheelt veel geld.
*Goedkopere stroom krijgt u tijdens:
Daluren:
Uw energieleverancier berekent voor ‘s nachts en in het weekend, tijdens de daluren, een lager tarief dan tijdens de normaaluren.

Zonuren: Als u zonnepanelen via SallandWonen hebt, betaalt u een lager bedrag voor zonnestroom dan bij uw energieleverancier. Benut de zonuren!
Bekijk hier als u belangstelling heeft voor gratis zonnepanelen op uw dak, om ook te profiteren van goedkope zonnestroom.

Volg het Energieweerbericht met Helga van Leur: 'Gebruik de energie van zon en wind en bespaar op je verwarmingskosten'.  

Droog de was zo vaak mogelijk buiten.
Benut de zon en de wind, die zijn het aller voordeligst! En u voorkomt hiermee vocht in huis.

Droogt u de was binnen op een rekje of waslijn? Let er dan op dat u hierbij wel goed ventileert, zodat het vocht snel uit de woning verdwijnt. Hiermee voorkomt u schimmelvorming.
Lees hier meer over  bij ‘Ventilatie’.

Gebruik de (rest)warmte van de wasdroger.
Zet het deurtje direct na afloop open en hang warme kleding uit. Met de warmte die er vanaf komt verwarmt u een beetje uw huis. Hiermee voorkomt u ook kreukels en is strijken niet of minder nodig.

Verwarm de kamer met de (rest)warmte van de oven en de vaatwasser.
Laat het deurtje na gebruik open staan.  

Sluit bij het koken de pan af met de deksel.
Doen hoor! U bespaart hier zelfs 3 x mee. De kookstand kan lager en de kooktijd wordt korter en er komt minder vocht vrij, waardoor de ventilatiesysteem minder lang aan hoeft. En bovendien doet de cv-ketel er langer over om vochtige lucht te verwarmen dan frisse droge lucht.

Ontdooi uw diepvriesproducten in de koelkast.
Leg een avond ervoor uw nodige diepvriesspullen al uit de diepvries. En leg het in de koelkast. Zo helpt u de koelkast mee! En hoeft u de magnetron niet te gebruiken. 

Zuinig omgaan met uw diepvries en koelkast.
Ontdooi de diepvriezer en koelkast regelmatig en maak daarbij de ventilatieroosters aan de achterkant schoon.
Zorg dat er (ventilatie-)ruimte achter de apparaten zit. 

Laat de TV en de lampen niet onnodig aan staan.
En denkt u eraan dat de stand-by stand ook stroom kost? Net als de stekkers van opladers als je ze niet gebruikt. Hiermee voorkom je sluipenergie en brandgevaar.

Kijk eens kritisch naar uw woongedrag: 

  • Laat de grote lamp niet onnodig aan staan, ook al heb je de krant al uit en het klusje klaar, waarbij u even meer licht nodig had.
  • En let er ’s morgens op als het buiten al weer lichter is geworden.
  • Maar doe de lamp in ieder geval uit als je niet meer in de ruimte bent.
  • Kijkt niemand meer bewust naar de TV? Dan kan je het net zo goed uitzetten. Daar bespaart u veel mee.

Bekijk kritisch welke elektriciteit-slurpers in uw woning echt nodig zijn of alleen omdat u dat leuk vindt. 

U kunt er bewust voor kiezen (nu even) bepaalde apparaten/verlichting niet te gebruiken en/of activiteiten te schrappen. Denk daarbij aan:

  • de sfeerverlichting bij de voordeur en in uw tuin. U kunt beter alleen voordeurverlichting met sensor voor de veiligheid gebruiken. 
  • de 2e koelkast.   
  • de grote of te oude diepvries of koelkast. Vervang het voor een energiezuiniger exemplaar.  Bedenk dat u de aanschafkosten snel terugverdiend door het vervallen van de hoge energiekosten.
  • en besef wat de kosten zijn  voor verwarming- en verlichting van een aquarium of sfeerverlichting. Bepaal voor u zelf of u hierop wilt besparen. 

Zuinig uw huis verwarmen en ventileren

Ventileer op de juiste manier dat past bij het ventilatiesysteem die in uw woning zit.  
Ventileren met deze hoge energieprijzen? Dat klinkt misschien zonde, maar is wel nodig om gezond te kunnen wonen. Als u uw leefgewoonten aanpast op het ventilatiesysteem van uw woning, voorkomt u vocht en schimmel. En het hoeft niet eens meer te kosten. Want een fris droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis. Kijk voor meer op ‘Ventilatie’

Sluit altijd zo snel mogelijk de binnendeuren.
Vooral dié deur die tussen een verwarmde kamer/keuken en de koude hal zit. Het is zo jammer en ook nog onaangenaam als warme lucht verdwijnt en andersom: de kou binnenkomt. De verwarming blijft dan volop werken. Met een deurdranger sluit de deur vanzelf. Scheelt u energie, maar zeker gemopper met uw huisgenoten!

Open overdag de vitrage en gordijnen, zodat daglicht en de warmte van de zon naar binnen kan.
Dan kan de lamp kan uit en uw huis wordt gratis verwarmt!

Sluit s’ avonds de gordijnen (of schermen) om de kou te weren.

Houd de verwarmingsradiatoren goed vrij.
Geef de warme lucht ruim de kans om goed te circuleren in de ruimte. Let er daarom op dat de gordijnen er niet voor hangen en er geen bank, bed of kastje er vlak voorstaan.
Ook betimmeringen en spullen op uw radiator belemmeren de warmtedoorstroming. Haal het weg.
Nog meer bezuinigen met een klein beetje kosten? Plaats folie achter de radiatoren. Met radiatorfolie straalt de warmte beter door de kamer en niet in de muur.

Zet de cv-thermostaatknop een graadje lager dan u gewend was.
Of een half graadje, daarmee bespaart u al eenvoudig veel geld mee. Trek wat warmere kleding aan en bijvoorbeeld pantoffels of extra dikke sokken. En met een dekentje op de bank is het toch nog lekker warm! Of neem de kat of de hond op schoot. Geen huisdier? Een warme kruik is dan een goede vervanger.

Zet een uurtje voordat u naar bed gaat of weggaat de thermostaat al lager. 
Maar niet lager dan 15 graden, want dan moet de cv-ketel juist te veel aan het werk om weer op te warmen. (Let op: dit geldt alleen bij een cv-ketel. Een warmtepomp werkt het zuinigst als u de thermostaat op een constante temperatuur laat staat).

Controleer regelmatig de waterdruk in uw verwarmingsketel. En ontlucht de radiatoren.
De waterdruk van een cv-ketel moet tussen 1.5 en 2 bar zijn. Dan werkt uw cv-ketel het beste en het voordeligst. Ook het ontluchten van de installatie zorgt voor een betere en energiezuinigere verwarming. Kijk hier hoe u de cv-installatie bijvult en ontlucht.

Let op:

- Zorg dat de temperatuur in uw huis niet lager wordt dan 15 graden. Dan wordt het te vochtig en vormt zich schimmel. Dat is slecht voor uw gezondheid en de woning.

- Verwarm uw woning NIET met open vuur, zoals hout in een open haard, een petroleum- of gaskachel en/of kaarsenpotten. Dit is héél slecht voor een gezond leefklimaat. Vooral als u daarbij onvoldoende ventileert. U wordt er ziek van, de kans op koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer en er is brandgevaar.